1. Lag et budsjett
Et budsjett er en oversikt over hvordan du planlegger å bruke de midlene du har tilgjengelig for den neste måneden. Ved å få denne oversikten, kan du lettere “rydde” i økonomien din. I et budsjett er det lettere å legge merke til unødvendige utgifter, som du kan unngå. Eller oppdage poster som du bruker for mye penger på. Har du oversikt over økonomien din, er det lettere å se hvor du kan spare penger. Derfor er et budsjett en god start for å spare penger.
2. TV, Bredbånd- og mobilabonnement
Undersøk om det finnes billigere alternativer for TV, Bredbånd- og mobilabonnement på markedet. Dette går under faste utgifter i budsjettet, og kan være en stor fordel å minske, da dette er beløp som du betaler hver eneste måned. Konkurransen om å få akkurat deg som kunde er tøff, så benytt muligheten og forhandle deg frem til gode priser.
3. Lag handleliste
Skriv en handleliste når du skal handle, og hold deg til den. På den måten kjøper du kun det du trenger, og unngår spontankjøp. Ved å skrive en handleliste på forhånd, har du også mulighet til å se hva du allerede har, så unngår du å ende opp med dobbelt opp av varer.
4. Ta med matpakke
Ta med matpakke på skole eller jobb. Lag matpakken kvelden før, så får du heller ikke travelt med å lage den på morgenkvisten. En matpakke behøver absolutt ikke være kjedelig. Gjør den mer spennende ved å bruke middagsrester, og varier med frukt og grønt. På denne måten unngår du småkjøp hver dag, som fort kan bli til store beløp.
Se for deg at du kjøper en sandwich og en juice, til en pris på til sammen 100 kr til lunsj hver dag. Det blir hele 500 kr på en uke, og enda verre over 23 000 kr på et vanlig arbeidsår. Her er det mye penger å spare!
5. Bruk sammenligningstjenester
Bruk sammenligningstjenester og undersøk hvor du kan få det produktet du ønsker å kjøpe, til den billigste prisen. Overraskende nok kan prisene varierer mye fra butikk til butikk, selv om det er nøyaktig det samme produktet. Bruk derfor heller litt ekstra tid på research, så kan du spare penger!
Det finnes også online sammenligningtjenester for lån. Her kan du sammenligne lån, og finne et som er mest gunstig for deg og din økonomiske situasjon. Ved å gjøre litt research først minsker risikoen for å ta opp lån som byr på overraskelser og som fort kan koste deg dyrt.
6. Fyll drivstoff på søndager
Om du har en bil, så fyll drivstoff på søndager, og unngå mandager og torsdager. Det er fordi prisstøtten til bensinstasjonene fjernes på mandager og torsdager, hvor den lokale konkurransen tar seg til etterhvert. Derfor er drivstoffet billigst på søndager.
7. Bytt bank
Gebyrer og renter varierer mye fra bank til bank. Derfor kan det være verdt å undersøke om noen andre banker kan gi deg et bedre tilbud, enn det du allerede har.
Om du også vurderer å ta opp et lån, er det ikke alltid at din primære bank kan tilby deg det beste lånet. Dette er spesielt typisk hvis det er snakk om mindre lån. Derfor kan det være smart å sammenligne lån, så du kan finne et som passer best til din økonomiske situasjon.
8. Unngå fakturaer i posten
Unngår å betale med fakturaer. Dette koster ofte ekstra. Legg derfor regningene dine inn i nettbanken, så du kan få regningene dine automatisk der. Efaktura er billigere og lettere å bruke. Her er det mye penger å spare på hver eneste regning, du ikke får tilsendt i posten.
9. Se over forsikringer
Det kan være verdt å gå gjennom forsikringene du har. Å ha forsikring kan spare deg for store beløp, om uhellet skulle skje. Likevel kan det være en fordel å se igjennom hva de forskjellige forsikringene faktisk dekker, så du ikke har flere forsikringer som dekker det samme.
10. Sjekk lønnslippen din
Sjekk alltid lønnseddelen din. Dobbeltsjekk at du får den lønnene du har krav på, og se over at det stemmer overens med det du får. På denne måten unngår du at det skjer feil med lønnen din, og at du i verste fall får utbetalt mindre enn du skal.
11. Unngå skattesmell
Følg med på hvor mye skatt du betaler, og sørg for at den er så riktig som mulig. På den måten minsker du risikoen for en skattesmell, som kan sette et skikkelig støkk i økonomien din over en lengre periode.
12. Kjøp vintage
I det øyeblikket du kjøper noe nytt, faller det veldig i verdi, selv om du aldri har brukt produktet. Med dette kan du finne mange bra produkter til en billig penge på finn.no og andre steder hvor du kan kjøpe brukt. Ikke nok med det det er billigere, så er det også miljøvennlig.
13. Se etter kilopris
Se alltid etter kilopris i butikkene, og ikke pris per produkt. Her er det lett å bli lurt, da mange kan la seg lure av det produktet som er priset til den laveste prisen. Se alltid på den lille skriften på pris skiltene om hva kiloprisen er, for dette er det som er mest rettvisende. Ofte er større pakker billigere. Da er det bare å fryse ned det du ikke trenger den dagen.
14. Gå til grønnsakshandleren
Ofte har grønnsakshandlere billigere produkter, og mer spennende utvalg enn vanlige dagligvarebutikker. Det kan derfor være verdt å ta turen innom, og kjøpe billigere frukt og grønt.
15. Selg ting du ikke trenger
Vi lever i et forbrukssamfunn og eier utrolig mye ting som vi aldri bruker. Rydd opp i klesskapet, i boder og på loft, og selg det du ikke bruker. Ved å gjøre dette, får du mer plass der hjemme og mer penger i lommeboken.
16. Spar litt hver måned
Sett av litt penger hver måned. Hvor stor dette beløpet er, velger du helt selv. Flere banker tilbyr også tjenester som trekker et lite beløp av bankkontoen din hver gang du bruker bankkortet. På den måten merker du nesten ikke at du sparer penger.
17. Refinansiere
Har du flere gamle lån, kan det være lønnsomt å refinansiere. Det betyr å samle flere lån om til ett lån. På den måten kan du få et lån som lønner seg mer, enn å ha alle hver for deg. Ofte kan du forhandle deg frem til gode renter, ved å refinansiere, da du aldri får noen penger utbetalt, men banken betaler heller ned på lånene dine. På denne måten vet du at refinansieringen blir brukt til det som er hensikten.
18. Se etter pakkereiser når du skal på ferie
Ofte kan pakkereiser, som inkluderer hotell og fly, være mer gunstig enn å betale de hver for seg. Undersøk derfor hvilke muligheter det er for pakkereiser til den destinasjonen du ønsker å dra til, så kan du spare penger og få en billigere ferie.
19. Bruk penger du har
Et godt sparetips er å bruke penger du faktisk har, og ikke handle på kreditt. Trenger du lengre tid enn den rentefrie perioden på å betale kreditten tilbake, kan det fort bli veldig dyrt pga. med høye renter når du handler på kreditt. Tenk deg derfor godt om før du bruker kredittkortet, og vurder om det vil lønne seg eller ikke.
20. Benytt deg av studierabatter
Som student tilbys det mange rabatter rundt omkring i samfunnet. Alltid husk å bruke denne, og hvis du er usikker på om en butikk har studentrabatt, så spør! Det har du ingenting å tape på.
21. Ikke kast mat
Mat er blitt veldig dyrt, men er fremdeles noe vi trenger like mye som før. Unngår å kjøpe så mye mat, at du ikke klarer å spise det opp før det blir dårlig. Dette er helt unødvendig å bruke penger på å kjøpe noe du likevel ender med å kaste.
22. Minimer restaurantbesøk
Det er dyrt å spise ute. Prøv derfor å minimere restaurantbesøk, og lag heller middag hjemme. Her er det mye penger å spare. Selvfølgelig er det hyggelig å spise på restaurant en gang i blandt, men gjør det med måte.
23. Vurder om det kan leies
Noen ganger kan det lønne seg å leie istedenfor å kjøpe. Det er for eksempel mye penger å spare på å låne bøker på biblioteket enn å kjøpe nye bøker. Vurder derfor om det du trenger eller ønsker deg, kan leies, istedenfor å kjøpes!
24. Bil
Mange husholdninger i Norge har i dag et flertall med biler. Tenk over om dere faktisk har behov for så mange biler. Kanskje er det fullt mulig å få det til å gå rundt med en bil i husholdningen? Det å ha bil er dyrt. Ikke nok med at den faller raskt i verdi, så er det en rekke avgifter som skal betales. Ved å kutte ned på antall biler i husholdningen, kan du spare store summer. Kanskje du til og med finner ut av at du ikke har behov for bil i det hele tatt?
25. Organiser felleskjøring
Er man flere som skal samme vei, så hvorfor ikke kjøre sammen? Da sparer du både bompenger, drivstoff og slitasje på bilen. Samtidig er det hyggeligere å kjøre sammen!
26. Bli medlem av fordelsprogrammer
Det finnes flere fordelsprogrammer i Norge. En av de største er kanskje Trumf, hvor du får rabatt på alle kjøp hos en rekke dagligvarebutikker, bensinstasjoner, forsikringer og nettbutikker. Trumf bonus kan du knytte opp mot ditt vanlige bankkort, så sparer du penger helt automatisk.
Skriv et svar